Mitä sana kosmetiikka tarkoittaa?

Lyhyesti sanottuna sana kosmetiikka tarkoittaa kauneudenhoitoon käytettäviä tuotteita. Kauneudenhoidolla sen sijaan tarkoitetaan kehon kokonaisvaltaista hoitoa ja ehostamista, jonka lopputuloksena on henkilön kauneuden kohentaminen ja säilyttäminen. Kosmetiikan käyttö on aina ollut suosittua ja kosmeettisia tuoteita, kuten meikkejä ja ihonhoitotuotteita on ollut olemassa vuosisatojen ajan. Henkilön itsensä tai kauneudenhoitoon perehtyneen ammattilaisen suorittamaa kasvojen ja kehon kaunistusta ihonhoito- ja meikkituotteiden avulla kutsutaan yleisesti ehostamiseksi sekä suomen kielessä tutummin meikkaamiseksi.

Kosmetologia on suosittu ja vuosituhansia käytetty kauneudenhoitoon liittyvä oppi ja kosmetologi on koulutettu kauneudenhoitoalan ammattlainen. Kosmetologi hoitaa, opastaa ja neuvoo hoitotyönsä ohella asiakkaitaan saamaan täyden hyödyn ehostamisesta ja kokonaisvaltaisesta ihonhoidosta.

Tavallisimpia kosmetologisia perushoitoja ovat kosmetologin asiakkailleen suorittamat ihonpuhdistukset, käsihoidot, jalkahoidot, kasvo- ja vartalohoidot, arki- ja juhla-ehostukset, kulmien- ja ripsien kestovärjäykset sekä korvien rei’itykset.

Erilaiset kosmetiikkatuotteet

Kosmetiikalla viitataan aina kaikkiin kauneudenhoitoon tarkoitettuihin tuotteisiin. Ehostamiseen ja ihonhoitoon käytetään monia erilaisia tuotteita. Ihon hoidossa on tärkeää, että ne sopivat käyttäjänsä ihotyypille, kuten herkälle iholle suunnatut herkän ihon tuotteet ja esimerkiksi kuivalle tai rasvaiselle iholle valmistetut vastaavat tuotteet.

Ihon virheiden peittämiseen ja hoitoon käytetään muun muassa meikkivoidetta, peitepuikkoa, valokynää ja puuteria. Puuteri voi olla tavallisen puuterin lisäksi irto,- meikki- tai aurinkopuuteria. Puuterin tehtävänä on poistaa liika kiilto henkilön kasvoilta, esimerkiksi nenän päästä. Aurinkopuuterin ja varjostuksen avulla voidaan muokata kasvojen muotoa, kun taas poskipunan käyttö tuo kasvoille heleän ja raikkaan ilmeen.

Silmien ja kulmien ehostamiseen on luonnollisesti omat tuotteensa, kuten ripsiväri, jonka avulla silmien muoto saadaan esiin ja katse korostuu huomattavasti entisestään. Silmienrajaus- ja kajalkyniä käytetään yleisesti apuna katseen korostamisessa. Luomiväriä voidaan levittää luomelle tai niillä voidaan vain varjostaa luomia. Kulmakarvojen muotoiluun ja korjaamiseen käytetään aina tarkoitukseen valittua kulmakynää.

Arkiseen huulimeikkiin käytetään yleisesti huulirasvaa- ja kiiltoa tai molempia. Näyttävämpään arkimeikkiin tai upeaan juhlameikkiin saadaan aikaan hehkua sekä huultenrajauskynän että huulipunan taitavalla käytöllä.

Kynsiä hoidetaan kokonaisvaltaisesti kynsien puhdistamisen, kosteuttamisen, leikkaamisen ja viilaamisen avulla. Kynsihoidon jälkeen kynsille käytetään henkilön oman valinnan mukaan joko aluslakkaa tai pelkkää kynsilakkaa ja nykyään suosittuja ovat myös erilaiset rakennekynnet sekä kynsien pidennykset.

Kosmetiikkatuotteiden koostumus

Nykyään kosmetiikan valmistukseen käytettävien tuotteiden aineosat ilmoitetaan aina tuoteselosteen yhteydessä. Kosmeettisten aineiden alkuperä, kuten alkuperämaa voi kuitenkin jäädä toisinaan kuluttajalle epäselväksi. Yleisesti riittää, jos tuote on valmistettu esimerkiksi Euroopassa, niin valmistusmaaksi riittää maininta Eurooppa.

Mitä kosmeettiset tuotteet sisältävät?

Otetaan esimerkiksi huulipunapuikko, joka voi sisältää esimerkiksi väriaine karmiinia, kiiltoa tuovaa helmiesanssia tai hoitavaa mehiläisvahaa.

  • Helmiesanssia saadaan sillin suomujen kiiltävästä aineesta, joka tulee kosmetiikkateollisuuden käyttöön kalateollisuuden sivutuotteena.
  • Huulipunien väriaineena saatetaan käyttää karmiinia, joka on melko yleinen huulipunien väriaine. Karmiini on hyönteisperäinen aine, joka saattaa aiheuttaa joillekin henkilöille allergisoivia oireita, mutta on normaalisti hyvin siedetty.
  • Teollisesti käsitelty ja läpikuultavan kiilteen omaava mineraali on melkein yleisin huulipunissa ja kiilteissä käytetty kiille, joka on päällystetty hyvin ohuen titaanioksidikerroksen avulla.
  • Vegaaniset huulipunat sisältävät luonnon omia, hyvää tekeviä aineosia, kuten sheavoita ja jojobaöljyä.
  • Suomessa kosmetiikan laatua valvoo Suomen Elintarvikevirasto. Jokaisen maan oma virasto valvoo kosmeettisten tuotteiden valmistusta, tuotantoa markkinoille ja kosmeettisissa tuotteita käytettäviä aineosia.